Wednesday, 26 June 2019. 8:17

 

 
 

 

 

   
Home
O nama
O njemu
Mi o njemu
Oni o njemu
Najave koncerata
Izvještaji i slike
Tekstovi pjesama
Multimedija
Galerija koncerata
Portret mog života
Arhiva novosti
bend Remorker
Linkovi
Forum
Pišite nam

Remorkeri na Facebooku

site map

by Remorkeri. All rights reserved. Optimized for 1024x768. Design by Vivo Somnia. Powered by Plus hosting.

[povratak]

by malimis


Budimpešta

 Postoje na svijetu gradovi u koje se zaljubite na prvi pogled i u koje se poželite vratiti. Gradovi koji vas zadivljuju svojom gracioznošću i elegancijom. Gradovi koji vas obaviju nitima svoje ljepote i zauvijek vežu uz sebe.
 Još kada je to jedan od gradova koje Balaš spominje u svojoj pjesmi... ma znate da mora biti magije u njemu.

Prosto... Ko u opereti... Sklopilo se sve...
Violinist, tužni pajac, lepa žena i tokajac...
A kulise... Zavejani grad...


Tokajac –


 Tokajac je najpoznatije mađarsko vino koje je jos francuski kralj Ludwig XIV nazvao "Kralj vina i vino kraljeva", i koje je oduševilo carove, pape i sultane. Tokajac se u 17. i 18. stoljeću mogao u mađarskim ljekarnama naći i kao lijek i bio je tada najskuplji mađarski izvozni proizvod. Danas se Tokajcu pripusuju i afrodizijacka svojstva.

Vodila me kud je htela... Dobar sam ja gost...
Vorosmarty... Citadela... I lančani most...
Zavejani trg heroja... Gde poželeh da je moja...
I da uvek bude kao tad...


Vorosmarty -

U prijevodu – Trg Crvene Marte.
 Verosmarta je polazna stanica jednog od najstarijih metroa u Europi koji je u početku bio na konjsku vuču. Na trgu se nalazi i najpoznatija Budimpeštanska slastičarnica Gerbaud (Zerbo) koja je nekada bila okupljalište visokog plemstva. I danas je ona jedna od najskupljih slastičarnica u gradu.


Citadella –

 Citadellu su 1854. godine izgradili Habsburgovci nakon suzbijanja mađarske revolucije 1948/49. Citadella je smještena na vrhu brda Gellért pa je poznata kao mjesto s kojeg puca najljepši pogled na grad (prekrasno kada padne noć). Nedaleko od Citadelle nalazi se i poznati 14-metarski kip koji simbolizira oslobođenje zemlje od fašističke vlasti. Radi se o brončanoj statui žene koja drži palminu granu u rukama. Putem do vrha svakako se isplati pogledati izložba starih fotografija velikog formata.
 Za one željne zabave, u Citadelli se nalazi i popularni disco club na tri kata. S obzirom da je ostakljen, s njegovog se plesnog podija pruža prekrasan pogled na panoramu grada.


Lančani most –

 Lančani most je bio prvi most izgrađen preko Dunava i on je najpoznatiji po svojim kipovima lavova. Danas devet mostova spaja Budim sa Peštom, ali se ovaj most smatra simbolom grada, fantastično osvetljen noću. Njegovu gradnju je naredio Ištvan Szechenyi koji je odlučio da se izgradi stalni prijelaz nakon što je on sam morao čekati tjednima da prođe bura kako bi posjetio svog bolesnog oca. Lančani most su izgradili Vilijam i Adam Klark, koji su konstruirali i Londonski most. Otvoren je 1849. godine. U podnožju mosta je kilometarska nula, polazišna točka od Budimpešte u svim pravcima. Uz njega se veze i jedna priča. Navodno je Ištvan Szechenyi prije otvorenja mosta izjavio da ukoliko netko nadje i jednu grešku na mostu, da će se baciti u Dunav. I jedan je dječak skakutao oko statua lavova i rekao kako lavovi nemaju jezik. Ištvan je naredio da mu donesu ljestve, popeo se i vidio da lavovi stvarno nemaju jezika. Nakon toga se stvarno i bacio u Dunav. Nigdje nije zapisano što se nakon toga dogodilo sa Ištvanom ali se pretpostavlja da je isplivao.


Trg Heroja -

[Trg heroja]

 Trg Heroja je krajnja točka elegantne ulice Andrássy, te ujedno predstavlja ulazna vrata ogromnom zelenom Gradskom parku. Na samom trgu nalazi se Milenijski spomenik, jedan od simbola Budimpešte, kojeg sačinjavaju alegorične figure (Rat, Mir, Znanje, Rad, Blagostanje, Čast), arhanđeo Gabrijel s dvostrukim križem i mađarskom krunom, sedam poglavara plemena na kojima iz vremena dolaska Mađara u novu domovinu, te 14 mađarskih kraljeva i poglavara u polukrugu iza njih.
 Odmah kraj Trga Heroja, u parku, nalazi se otvoreno klizalište koje u večernjim satima odiše romantikom.
 Uz ovo, nezaobilazne građevine koje će vas također ostaviti bez daha su:


Zgrada Parlamenta -

 Simbol grada sagrađen je koncem XIX st. Fasada je ukrašena s 88 statua mađarskih vladara, prinčeva i vojskovođa. U unutrašnjosti svakako treba obići dvoranu s kupolom visokom 27 m ukrašenom grbovima, a na šesnaest stupova nalaze se statue mađarskih vladara.


Ribarska Utvrda -

 Izgrađena 1905. godine na zidinama srednjevjekovne tvrđave, neo-romanski bedemi su tako nazvani nakon što su gradski ribari imali dužnost da obrane ovu stranu brda u toku srednjeg vijeka, ali postojeća utvrda nikada nije aktualno korištena u odbrambene svrhe.
 Ukrašena je svijetlucavo bijelim manastirom i stepenicama koje povezuju sedam kula koje simboliziraju mađarska plemena koja su naselila karpatski bazen u 9. vijeku. Iza bedema se nalazi statua konjanika Kralja Stefana, u spomen neuspjeha mađarske nacije.


Matijaš crkva -

 700 godina stara crkva dama je poznata kao Matijaš crkva nakon poznate nacionalne uloge kralja Matijaša, zaštitnika učenja i onog koji je obnovio mađarsku državu nakon vijekova feudalne anarhije. Sa svojim raznobojno obojenim krovom i gotskim duhom, crkva je jedna od najpoznatijih struktura i u njoj se održavalo i proglašenje nacionalnih kraljeva kao i vjenčanje kralja Matijaša. Danas se u crkvi održavaju koncerti sa orguljama, recitalima i horovima, zbog svoje sjajne akustike. Matijaš crkva je mješavina stilova raznih kraljeva, okupacija i perioda. Kada su Turci zauzeli utvrđenje, 1541. godine, pretvorena je u džamiju a unutrašnji zidovi su prefarbani u bijelo a preko njih su naslikane scene iz Kurana. Kasnije je teško restauirano u 19. vijeku, u njenom poznatom neo-gotičkom stilu i sa originalnim srednjevijekovnim freskama na bijelim zidovima. Unutrašnjost je bogato ukrašena oltarima, statuama, rozim prozorima i freskama.


Kraljevska palača -

 Još jedan prekrasan objekt je kraljevska palača koja ima 621 sobu, 20 km stepenica i 365 prozora i lukova. Njezina gradnja je počela sredinom XIII st. te nastavljena tijekom XIV st I XV st po Sigismundom Luksemburškim koji je građevini dodao kapelu i palaču. Svoj vrhunac gradnja je dosegla je pod kraljem Matijasom. Koncem XV st palača mađarskih kraljeva bila je jedna od najgrandioznijih palača u Europi. Za Turaka je porušena, a za njeno obnavljanje zaslužni su Habsburgovci.
 U njenom prostoru smještena je danas Nacionalna Galerija.

Pogledom sam posle dugo pratio njen trag...
Zavejanom ulicom Szentharomsag...
Plašila me slutnja neka...
Znao sam od pre...
Sve izgleda izdaleka drukcije...

 Pokušavajući objasniti osjećaje koji su me vezali uz ovaj grad pronašla sam slijedeće rečenice koje to najbolje opisuju:
“Tko je ikad mogao objasniti od kuda dolazi ljubav? Što to čini dvoje ljudi privlačnima jedno drugome? To je složen fiziološki i psiholški proces, neobjašnjive ljepote. Gotovo je isto s gradovima …”

 P.S. Ako želite jesti kao u srednjem vijeku, i udahnuti mirise tog nekog davnog vremena preporučam restoran Sir Lancelot: http://www.sirlancelot.hu/eng.htm

 P.P.S. Budimpešta je najljepša noću. No u ponoć se gase sva ukrasna svijetla stoga do tada pokušajte obići sve što vas zanima. U noći se otkriva i mračna strana te mađarske ljepotice. Ulice postaju ispunjene beskućnicima.

malimis